veelgestelde vragen

Heb je een vraag over een abonnement of een toestel? Hieronder vind je meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!

Veelgestelde vragen

Waar kan ik zien of ik gebruik maak van 4G?

Of je gebruik maakt van 4G kan je op je telefoon vaak bovenaan het scherm terug vinden. Er wordt dan een icoontjes met 4G getoond. Is dit niet het geval, dan staat er meestal 3G of H. 

Verbruik ik meer data met 4G?

Wanneer je gebruik maakt van 4G verbruik je voor dezelfde activiteiten evenveel data als op een 3G netwerk. Echter heb je een snellere verbinding tijdens 4G, waardoor je vaak meer activiteiten verricht op je mobiel.

Kan ik overal in Nederland gebruik maken van 4G?

Anno 2019 hebben alle providers in Nederland landelijke 4G dekking, dus in principe kan je overal in Nederland gebruik maken van 4G. Het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld in sommige gebouwen het signaal niet sterk genoeg zijn voor 4G.

Wat gebeurd er met mijn resterende belminuten van bundel?

Dit verschilt per provider en abonnement. Zo is het in sommige gevallen mogelijk om jouw niet verbruikte belminuten mee te nemen naar de volgende maand.

Moet ik een sim only of mobiel met abonnement met toestel aanschaffen?

Dit is per persoon verschillend. Echter zijn er meer verschillen tussen een sim only abonnement en een abonnement met toestel dan of je een toestel erbij krijgt. Zo is bijvoorbeeld het aantal belminuten dat je tussen beiden abonnement kunt afsluiten verschillend. 

Wat is een sim only abonnement?

Een sim only abonnement is simpelweg een abonnement waarbij je geen telefoon bij het abonnement krijgt. Je krijgt dus enkel een simkaart, waarbij je een vastgesteld aantal belminuten, sms’jes en internet data krijgt.

Kan ik tijdens het overstappen mijn oude nummer behouden?

Bij alle telefoon providers is het mogelijk om jouw nummer te behouden of bij een nieuwe telefoon abonnement je telefoonnummer mee te verhuizen. Je hoeft enkel je huidige nummer door te geven en te vermelden dat je het nummer wilt blijven houden. De provider regelt de rest en jij hebt hier verder geen omkijken naar.

Wat is een PUK code?

Iedere simkaart heeft een unieke code. Dit wordt de PUK code genoemd. Bij de levering van een simkaart wordt deze code altijd meegeleverd en geeft je de mogelijkheid om je telefoon te deblokkeren.

Hoe weet ik welk abonnement het beste bij mij past?

Allereerst dien je de keuze te maken of je een sim only of abonnement met toestel wilt hebben. Vervolgens besluit je hoeveel belminuten en data je wilt hebben bij je abonnement. Wij adviseren om dit te baseren op het verbruik van de afgelopen maanden. Dit kan je vaak online terug vinden bij je huidige provider. 

Wanneer krijg ik een BKR-registratie bij een telefoon abonnement?

Of je een BKR-registratie zult krijgt is afhankelijk van abonnement dat je afsluit en hoeveel je vooraf betaald voor het toestel. Zo zal er geen BKR-registratie komen wanneer je het toestel in één keer betaald of wanneer je jaarlijk minder dan 250 euro betaald.

Wat is de bedenktijd?

Sinds 2014 is de bedenktijd op alle online aankopen 14 dagen. Je kunt dus binnen 2 weken besluiten om af te zien van de aankoop.

Wat is een refurbished toestel?

Refurbished toestellen zijn telefoons die al door eerdere eigenaar(en) zijn gebruikt. Een refurbished toestel wordt grondig getest voordat deze opnieuw wordt verkocht. Wat een groot verschil is tussen een tweedehands toestel en een refurbished toestel is dat een refurbished toestel wordt geleverd met garantie.

Kan ik meerdere simkaarten gebruiken?

Dit is afhankelijk van het toestel, maar er zijn genoeg toestellen waarbij dit mogelijk is. Dit zijn zogeheten DUAL-sim of DUO-sim telefoons. Met deze telefoons kan je ten aller tijde switchen tussen twee verschillende simkaarten. 

Wat is roaming?

Roaming houdt in dat je in het buitenland kunt bellen, sms’en en internetten. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het land waarin je je bevindt. Zo kan je in de EU sinds 2017 tegen dezelfde tarieven als in Nederland gebruik maken van bovenstaande diensten. Buiten de EU kunnen deze kosten bij gebruik van roaming hoog oplopen. 

Kan ik EU bellen & sms'en tegen dezelfde tarieven als in Nederland?

Nee, het is niet zoals bij internetten dat je tegen dezelfde tarieven als in Nederland kunt bellen & sms’en. Echter is er wel in 2019 een regeling ingegaan, waarin staat dat je nog maximaal € 0,23 per minuut betaald of € 0,07 per verzonden sms betaald. 

Er is iets mis met mijn toestel, moet ik met jullie contact opnemen?

Wij zijn zelf geen provider en leveren ook geen losse- of refurbished toestellen en zijn daarom niet aansprakelijk voor problemen met een toestel. Neem daarom contact op met de provider of de webwinkel waar het toestel is aangeschaft.

Wat is een belbundel?

In een belbundel wordt aangegeven hoeveel belminuten per maand verbruikt mogen worden. Verbruik je meer dan de belminuten uit je bundel kunnen hier extra kosten in rekening worden gebracht.

Wat is een sms-bundel?

In een sms-bundel wordt aangegeven hoeveel sms’jes  per maand verbruikt mogen worden. Verbruik je meer dan de sms’jes uit je bundel kunnen hier extra kosten in rekening worden gebracht.

Wat is een databundel?

In een databundel wordt aangegeven hoeveel MB’s per maand verbruikt mogen worden. Verbruik je meer dan de MB’s uit je bundel kunnen hier extra kosten in rekening worden gebracht of kan het zijn dat je internetsnelheid omlaag gaat. 

Zijn er abonnementen met onbeperkt internet?

Veel providers adverteren met onbeperkt internet, maar in praktijk wordt er vaak een fair use policy gehandhaafd. Dit houdt in dat na het verbruik van een x aantal GB de internetsnelheid verlaagd zal worden. 

Hoeveel maanden garantie krijg ik bij het aanschaffen van een toestel?

Wij verkopen en leveren zelf geen toestellen. Wij tonen slechts een overzicht van de prijzen van verschillende providers en webwinkels. De garantie die je krijgt is dus afhankelijk van waar je het toestel aanschaft. Controleer dit dus goed voordat je een bestelling plaatst.