Telefoonbeveiliging
Telefoonbeveiliging
Beveiligen van je telefoon
Je telefoon bevat persoonlijke informatie die je liever niet openbaar wilt zien. Denk bijvoorbeeld aan privéfoto’s of persoonlijke emails. Daarom is het van groot belang dat je jouw toestel goed beveiligd. Hieronder vind je een uitgebreide lijst met tips om jouw toestel zo goed mogelijk te beschermen.
Wat zijn de risico’s van een slecht beveiligd toestel
Het grootste risico is dat vreemden toegang kunnen krijgen tot persoonlijke informatie. Zo kunnen foto’s, mails en andere bestanden gestolen worden, maar ook is een slecht beveiligd toestel een makkelijk doelwit voor virussen en malware. Dit is allemaal eenvoudig te voorkomen, omdat het beveiligen van een telefoon helemaal niet veel tijd en werk in beslag neemt.
Beveilig je telefoon met de volgende tips:
De eerste tip die we mee willen geven en gelukkig door veel smartphones gebruikers al wordt gedaan is het gebruik van schermvergrendeling. Gebruik een veegpatroon, vingerafdruk, gezichtsscan of een pincode. Bij het gebruik van een pincode vermeit de standaard vier keer nul pincode. Dit staat bijna gelijk aan het gebruik van geen schermvergrendeling.
De volgende tip wordt door wat minder mensen gedaan dan de tip die we hierboven benoemde en dat is het gebruik van verschillende wachtwoorden. Gebruik voor elke website of dienst een ander wachtwoord. Mocht iemand dan jouw wachtwoord achterhalen, dan hebben ze meestal niet direct toegang tot al jouw wachtwoorden. Het kan zijn dat jouw telefoon besmet is met een virus en een hacker vervolgens alle wachtwoorden kan achterhalen waarmee je hebt ingelogd op je telefoon. Echter is dit niet altijd het geval en voorkom je dus in veel gevallen dat een hacker eenvoudig toegang krijgt tot al jouw accounts. Maak verschillende lange en sterke wachtwoorden aan, die bestaan uit letters, cijfers en tekens. Vermeit wachtwoorden die bestaan uit je geboortedatum, namen van bekenden of andere persoonlijke gegevens die bekend kunnen zijn bij andere.
De derde tip voor het beveiligen van je telefoon is door gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Het is namelijk moeilijk om meerdere moeilijke wachtwoorden te onthouden. Met behulp van een wachtwoordmanager worden alle wachtwoorden opgeslagen en worden deze via een browser extensie automatisch ingevuld wanneer je een bepaalde website bezoekt. Er zijn online meerdere betrouwbare wachtwoordmanager te vinden, waarvan veel gratis te gebruiken zijn.
De volgende tip die we willen meegeven is het gebruik van een tweestapsverificatie. Met een tweestapsverificatie moet je naast je wachtwoord nog een handeling verrichten om gebruik van een mobiele app of andere diensten te maken. Zo versturen websites na het invullen van een wachtwoord een sms met daarin een verificatiecode. Zo kan een hacker met enkel jouw wachtwoord geen gebruik maken van website of dienst. Immers kan dit alleen door de eigenaar van de telefoon. Het kost misschien wat meer tijd om in te loggen via een tweestapsverificatie, maar je verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot jouw accounts.
Download de laatste updates
Ook het updaten van software & apps is belangrijk voor het beveiligen van je telefoon. Er wordt altijd duidelijk aangegeven wanneer er een nieuwe update vrijkomt. Wacht hier niet te lang mee en download deze direct zodra je over een WiFi netwerk beschikt. Het kan namelijk voorkomen dat er een veiligheidslek is ontdekt en deze met de laatste update wordt verholpen.
Download geen apps van externe bronnen
Vooral voor gebruikers met een Android toestel is dit een belangrijk punt. Download apps alleen uit de Google Play Store. Deze apps zijn door Google grondig onderzocht op virussen. Apps via andere bronnen kunnen namelijk virussen en malware bevatten en hackers kunnen op deze manier bijvoorbeeld toegang tot jouw telefoon krijgen. Zo kan de hacker persoonlijke gegevens van jou inzien, maar kan het ook zijn dat er ransomeware wordt geïnstalleerd. Ransomeware zorgt ervoor dat je bestanden niet meer toegankelijk worden, tenzij er losgeld betaald wordt.
Beveilig apps met een pincode
Als laatst kun je kiezen om bepaalde apps extra te beveiligen door middel van een extra pincode. Er zijn namelijk meerdere gratis apps die ervoor zorgen dat je een app alleen kunt gebruiken als er een pincode of wachtwoord wordt ingevoerd.