Sim OnlySim only

Ben je al in het bezit van een goed werkende telefoon of heb je geen behoefte voor het nieuwste model? Dan is Sim only het abonnement voor jou. Met een sim only abonnement ontvang je alleen de simkaart met een hoeveelheid aan belminuten, sms’jes en internet data. Je ontvang dus geen mobiele telefoon bij een sim only abonnement. Maandelijks kan je hier enkele tientallen euro’s mee besparen ten opzichte van een abonnement met toestel. Gemiddeld betaal je maandelijks voor een sim only tussen de 10 en 20 euro. Dit is afhankelijk van het aantal belminuten, sms’jes en MB’s die je afneemt.

Waarom bespaar je zoveel met sim only?

Bij een doorsnee abonnement betaal je naast de kosten voor belminuten, sms’jes en MB’s ook voor het aflossen van de smartphone. Je betaald het toestel bij een normaal abonnement af binnen een termijn van meestal 12 of 24 maanden. Omdat dit niet geldt bij een sim only abonnement zijn er providers die zelfs een maandelijks opzegbaar contract aanbieden. Hiervoor betaal je doorgaans wel wat extra, maar kan zeker handig zijn wanneer je bijvoorbeeld nog niet hebt besloten of je een nieuw toestel wilt en eerst de betreffende provider uit wil proberen.

Wat zijn de voordelen van een sim only abonnement?

Zoals hierboven al is benoemd is een sim only een stuk voordeliger. Naast dat je maandelijks geen toestel hoeft af te lossen, zijn ook de kosten per minuut of sms vaak goedkoper. Een ander voordeel is dat de keuze aan providers een stuk breder is. Zo bieden bijna alle providers die een abonnement met telefoon aanbieden, ook sim only abonnementen aan. Daarnaast zijn er ook providers die zich specifiek richten op het aanbieden van sim only. Een aantal van deze providers bieden de mogelijkheid om zo’n contract maandelijks op te zeggen.  Je profiteert hier dan niet van de kortingen die door providers worden gegeven bij het aangaan van een langdurig contract.

Wat zijn de nadelen van een sim only abonnement?

Een nadeel van sim only is dat je naast het abonnement zelf een telefoon moet aanschaffen. Als je nog geen telefoon hebt, dan zal je een nieuwe telefoon in één keer moeten betalen. Vooral bij een nieuwer model kan dit hoog oplopen. In dit geval is een abonnement met telefoon een betere optie. Een ander nadeel is dat wanneer je een goedkoper toestel los aanschaft, in sommige gevallen niet optimaal gebruik kan maken van de snelheid van een 4G netwerk. Niet alle telefoons beschikken namelijk over de juist specificaties om de snelheid van de huidige providers te verwerken.

Kies voor een simlockvrij toestel

Een simlock kan worden vergelijken met een slot dat door providers wordt gebruikt op een telefoon. Zo kan het toestel enkel gebruikt worden bij de betreffende provider. Je moet het toestel eerst simlockvrij maken, alvorens je het toestel bij een andere provider kunt gebruiken. Besluit je om niet over te stappen naar een andere provider, dan hoef je in principe geen actie te ondernemen. De huidige telefoons die los worden verkocht zijn standaard simlockvrij. 

Kies het sim only abonnement dat bij jou past

De keuze aan sim only abonnementen is enorm. Welk abonnement het beste bij jou past is afhankelijk van meerdere factoren. Je wilt namelijk niet betalen voor belminuten en MB’s die je niet gebruikt, maar ook niet te weinig zodat je buiten je bundel komt. De kosten buiten je bundel kunnen gemakkelijk vijf keer zoveel zijn. Om het bundel te kiezen dat het beste bij jou past adviseren we om de gegevens van de afgelopen maanden te bekijken. Bij iedere provider is het mogelijk om de verbruikte belminuten, sms’jes en internet data terug te vinden. Met deze gegevens krijg je een duidelijk beeld van hoeveel je maandelijks verbruikt. In de meeste gevallen is het mogelijk om deze bundels gedurende het contract aan te passen. Ook bieden de meeste providers de mogelijkheid om een bel- en/of dataplafond in te stellen.

De contractduur van een sim only abonnement bepalen

Bij een abonnement met toestel heb je alleen de optie om te kiezen uit een contract met een periode van 12 of 24 maanden. Met een contract van 12 maanden betaal je een flink stuk meer voor het toestel, waardoor de meeste mensen kiezen voor 24 maanden. Met sim only heb je bij verschillende providers een derde optie, een abonnement dat maandelijks opzegbaar is. Wel zijn de maandelijkse kosten hoger met een maandelijks opzegbaar contract. Ben je zeker van een bepaalde provider? Dan kun je kiezen tussen 12 of 24 maanden. Providers belonen klanten namelijk met kortingen bij het afsluiten van een langdurig contract. Daarom zullen de maandelijkse kosten lager liggen bij een contract van 24 maanden, dan een contract met een looptijd van 12 maanden. 

Welke providers bieden een sim only abonnement aan?

In Nederlanders zijn er meer aanbieders voor het afsluiten van een sim only abonnement, dan voor het afsluiten van een abonnement met toestel. Alle providers in Nederlands bieden sim only aan. Echter hebben deze aanbieders niet allemaal hun eigen netwerk, maar maken ze gebruik van het netwerk van een van de volgende providers: KPN, T-Mobile, Tele2 of Vodafone. Zo maken bijvoorbeeld Robin Mobile, Youfone & Simyo gebruik van het betrouwbare KPN netwerk. Met de vergelijker van Telefoontopper.nl vergelijk je eenvoudige alle providers met elkaar.

Kies voor de provider die bij jou past

De goedkoopste provider is natuurlijk niet altijd de beste keus. Belangrijk om bij jezelf na te gaan, is wat je belangrijk vindt bij een abonnement. Wil je bijvoorbeeld extra snel internet en een provider die de beste dekking geeft bij jou in de buurt? Dan kan het zijn dat je hiervoor maandelijks meer zult gaan betalen. Zo is bijvoorbeeld KPN niet de goedkoopste provider, maar beschikken zij over een zeer betrouwbaar netwerk. Of neem bijvoorbeeld het netwerk van T-Mobile, het netwerk van T-Mobile is namelijk de laatste jaren uitverkozen tot de provider met de snelste datasnelheden. Via de dekkingskaart kom je erachter welke provider het snelste internet biedt bij jou in de buurt.

Wat zijn de verschillende simkaarten?

Een simkaart is er in drie verschillende formaten: het standaard formaat, de micro sim en de nano sim. Het standaard formaat wordt nauwelijks meer gebruikt. Een nano simkaart wordt vaak gebruikt bij de nieuwste toestellen. De overigen telefoons zijn vaak voorzien van een aansluiting voor een micro simkaart. Er bestaan ook duo sim smartphones, waarmee je met één toestel twee simkaarten kunt gebruiken. 

Tegenwoordig leveren alle providers een drie in één simkaart. De simkaart wordt in het grootste formaat geleverd, maar kan in kleinere formaten worden gedrukt. 

Voorkom buitenbundelkosten 

Neem bij het afsluiten van een sim only een bundel met voldoende belminuten, sms’jes en internet data. Je betaald namelijk een stuk meer wanneer je hier overheen gaat. Dit kan gemakkelijk vijf keer zoveel zijn als de standaard tarieven. De exacte prijzen kun je terugvinden op de website van de providers. Alle providers sturen een waarschuwingsbericht op het moment dat 80 en 100 procent van je data verbruikt is. Youfone is de enigste uitzondering hierin. Ook bieden veel providers aan om een bel- en dataplafond in te stellen. Je kunt op dat moment niet meer bellen of internetten. Wel blijf je altijd bereikbaar.

Wil je toch blijven internetten nadat het limiet van je bundel bereikt is? Dat kan! Het is afhankelijk per providers hoe hier mee om wordt gegaan. Zo kun je bij verschillende providers kosteloos blijven internetten, maar wordt de snelheid verlaagt naar 64 Kbps. Dit is flink wat trager dan de normale snelheden die je ontvangt bij het gebruik binnen je bundel. Een andere optie is om eenmalig een extra internetbundel aan te schaffen. Deze bundels variëren vaak van 100 MB tot 5000 MB. 

Kan ik onbeperkt bellen, sms’en en internetten?

Veel providers bieden bundels aan waarmee je onbeperkt kunt sms’en en bellen. Ook zijn er bundels met onbeperkt internet data. Voor deze bundels gelden wel een zogeheten fair use policy. De providers bieden dan een hoeveel MB’s per dag tegen normale snelheid aan en gaat de gebruiker er overheen, dan wordt de snelheid in de meeste gevallen verlaagd. Informeer hier dus alvorens je een sim only abonnement afsluit goed na. Zo biedt bijvoorbeeld T-Mobile met hun onbeperkt abonnement 5 GB per dag aan.

Wat voor toestel moet ik aanschaffen?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een toestel moet voldoen. Zo is het alleen mogelijk om sim only te gebruiken op een simlockvrij toestel. Vandaag de dag zijn bijna alle telefoons simlockvrij of zijn deze simlockvrij te maken. Daarnaast moet je ook beschikken over een telefoon dat 4G ondersteunt. Bepaalde providers bieden namelijk alleen nog 4G sim only abonnementen aan. Bij providers die nog wel 3G aanbieden is het overigens ook zonde om geen smartphone met 4G ondersteuning te gebruiken. Je betaalt immers wel voor voor de snelheid.

Wanneer kan ik overstappen naar een sim only abonnement?

Bij een abonnement met toestel is het bij de meeste providers mogelijk om drie tot vier maanden voor het einde van het contract over te stappen. Bij een sim only is het vanaf 60 dagen voor het einde van het contract mogelijk om over te stappen. Je kunt vervolgens een abonnement kiezen met een looptijd van 1 maand, 12 maanden of 24 maanden. 

Kan ik hetzelfde telefoonnummer gebruiken bij een andere provider?

Bij het overstappen naar een andere provider kun je aangegeven jouw huidige telefoonnummer te willen behouden. De nieuwe provider regelt vervolgens de rest met je huidige provider. Dit kan al vanaf 60 dagen voor het einde van je huidige contract. Nadat beiden providers akkoord zijn gegaan, wordt het telefoonnummer omgezet en krijg je van de nieuwe provider een bevestiging hiervan. Een belangrijke voorwaarden is dat zowel het oude als het nieuwe abonnement op dezelfde naam staat. 

Worden er aansluitkosten in rekening aangebracht?

De meeste provider rekenen bij het afsluiten van een sim only abonnement aansluitkosten. Deze kosten worden in rekening gebracht voor het afsluiten van een nieuw abonnement en worden verrekend met de eerste maandelijkse factuur. De prijzen van de aansluitkosten variëren tussen de 10 en 30 euro en is afhankelijk van de provider. Aansluitkosten worden alleen in rekening gebracht bij het afsluiten van een nieuw contract en zijn niet van toepassing bij het verlengen van een sim only abonnement.