Dataverbruik mobiel internet

Dataverbruik mobiel internet

Wat voor internetbundel bij iemand past is per persoon verschillend. Het kan soms lastig zijn om te bepalen wat voor bundel het beste bij jou past. Hieronder geven wij een overzicht van het verbruik van verschillende activiteiten. Daarnaast vermelden wij ook per provider hoe er om wordt gegaan wanneer een klant het datalimiet heeft bereikt.

Verbruik per activiteit

Voor een verzonden e-mail zonder bijlage verbruik je 0,05 MB. Verstuur je een e-mail met bijlage, dan komt dit gemiddeld tussen de 0,5 tot 2 MB neer. Dit geldt ook voor het bekijken van een e-mail.

Voor het uploaden of downloaden van een foto verbruik je gemiddeld 3 MB.

Voor het verbruik van het bezoeken van een website is mede afhankelijk of je een normale website of een mobiele website bezoekt. Voor een normale website verbruik je doorgaans 0,5 MB en voor een mobiele website is dit 0,1 MB. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van de website. Sommige websites kosten bijvoorbeeld meerdere MB’s. Voor een uur surfen op het internet kan je ongeveer verwachten dat je 20 MB zult verbruiken. Wanneer je een uur via het internet belt (bijvoorbeeld met Skype) ben je rond de 60 MB kwijt aan data.

Maak je veel gebruik van social media? Dan kunnen de kosten redelijk snel oplopen. Zo ben je 0,5 MB kwijt voor het plaatsen van een bericht op Facebook of 0,04 MB voor het versturen van een Tweet op Twitter. Voor het bekijken van foto’s op Facebook of Instagram verbruik je 0,4 MB per foto. Voor zowel het versturen als ontvangen van berichten op Whatsapp ben je 0,01 MB kwijt.

Nu komen we terecht bij de grootverbruikers. Het streamen van muziek en het bekijken van films en video’s.  Zo verbruik je per nummer op Spotify ongeveer 5 MB en ben je per minuut ongeveer evenveel MB kwijt wanneer je een video op Youtube bekijkt. Ben je veel actief op Netflix & Youtube? Neem dan een abonnement met voldoende MB’s of zorg dat je op de meeste plekken aanmeldt op een WiFi netwerk.

Wat gebeurt er als ik over mijn internetbundel ga?

Hieronder vermelden wij per provider wat er wordt gedaan wanneer het limiet is bereikt.

Ben

Wanneer je 80% van je bundel verbruikt hebt, krijg je bij Ben een waarschuwingsbericht. Ook bij het verbruik van 100% van je internetbundel ontvang je opnieuw een waarschuwingsbericht. Op het moment dat je buiten je bundel toch gebruik maakt van internet, betaal je € 0,10 per MB. Je houdt wel de normale snelheid. Vind je dit teveel en wil je hoge kosten voorkomen? Dan kan je bij Ben je MB’s op pauze zetten of een extra internetbundel (250 MB, 500 MB, 1000 MB of 3000 MB) aanschaffen. Ook kan je op ieder moment kiezen om je bundel te verhogen.

Hollandsnieuwe

Hollandsnieuwe werkt met internet tegoed. Je dient zelf het tegoed op te waarderen en krijgt een sms op het moment dat het resterende tegoed lager dan € 3,00 is. Waardeer je het tegoed niet op en heb je het volledige tegoed verbruikt, dan zal het niet meer mogelijk zijn om gebruik te maken van mobiel internet.

KPN

Net als bij Ben krijg je bij KPN een waarschuwingsbericht zodra 80% van je internetbundel verbruikt is en wanneer je 100% van je internetbundel verbruikt hebt. Hierna kan je nog steeds gratis gebruik maken van mobiel internet, maar zal de snelheid van het internet verlaagd worden naar 64 Kbps. Is dit te langzaam en wil je gewoon de normale snelheid blijven behouden, dan kan je ervoor kiezen om eenmalig een databundel aan te schaffen.

Simpel

Wanneer je bij Simpel 80% van je bundel hebt verbruikt, krijg je een waarschuwingsbericht. Hierin bieden ze jou de optie om extra data aan te schaffen. Besluit je dit niet te doen, dan kan je tegen een tarief van € 0,15 per MB gebruik maken van de normale snelheid. Bij Simpel is het ook mogelijk om een dataplafond in te stellen, zodat je geen hoge maandelijkse kosten zult ontvangen. Je betaald voor deze mogelijkheid maandelijks € 0,50 en kunt zelf instellen hoeveel je maximaal wilt uitgeven.

Simyo

Ook bij Simyo ontvang je bij het bereiken van 80% en 100% van je bundel een waarschuwingsbericht. Wanneer je gebruik maakt van internet buiten je bundel, dan betaal je het buitenbundeltarief. Het buitenbundeltarief bedraagt € 0,15 per MB. Ter Vergelijking betaal je binnen je bundel maximaal € 0,025 per MB. Dit is 6 keer goedkoper. Om niet het buitenbundeltarief te betalen kan je bij Simyo 500 MB tegoed bijkopen voor € 5,00.

Tele2

Tele2 stuurt een waarschuwingsbericht op het moment dat 80% verbruikt is. Ze sturen deze waarschuwing nogmaals bij het verbruik van het gehele bundel. Je kunt na het bereiken van het limiet van je bundel niet zomaar verder internetten. Je dient dan een extra bundel aan te schaffen. Dit zijn bundels variërend van 100 MB tot 4000 MB. De prijs per MB varieert van € 0,005 per MB tot € 0,03 per MB.

Telfort

Net als bij de meeste andere providers ontvang je een waarschuwing bij het bereiken van 80% van je bundel en bij het bereiken van 100% van je bundel. Na het verbruiken van al je data kun je niet zomaar verder internetten. Hiervoor dient eerst een bundel aangeschaft te worden. De kosten van dit bundel bedragen € 5 en hiervoor krijg je 500 MB tegoed. Dit bundel kan maandelijks maximaal 4 keer worden aangeschaft.

T-Mobile

Bij T-mobile hoef je niet bang te zijn voor buitenbundelkosten. Je ontvang een waarschuwingsbericht op het moment dat 80% van je bundel is verbruikt en wanneer er 100% van je bundel is verbruikt. Vervolgens kan je gratis gebruik blijven maken van mobiel internet, maar wordt de snelheid verlaagd naar 64 Kbps voor je mobiele telefoon & 128 Kbps voor een tablet. Mocht dit te langzaam zijn, dan kan je een extra bundel aanschaffen. Variërend van 100 MB tot 1000 MB. Zo ben je voor het goedkoopste bundel € 2,50 kwijt en voor het duurste bundel betaal je € 7,50.

Vodafone

Bij Vodafone ontvang je bij het bereiken van 80% en 100% van je bundel een waarschuwingsbericht. Hierna bepaal jezelf wat er moet gebeuren. Zo kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van het buitenbundeltarief. Je blijft dezelfde snelheid behouden en betaald € 2,00 per 100 MB. Dit kan oplopen tot maximaal € 100,00 per maand. Een andere optie is om te kiezen voor internetten zonder extra kosten, maar met een snelheid van 64 Kbps. De laatste optie is om een extra databundel aan te schaffen. Deze bundels variëren van 500 MB tot 5000 MB.

Youfone

Youfone is de enigste provider die geen waarschuwingsbericht stuurt bij het bereiken van je datalimiet. Stel daarom altijd via Mijn Youfone een datalimiet in om onverwachte kosten te voorkomen. Doe je dat niet, dan zal er € 0,10 per MB in rekening worden gebracht. Youfone biedt overigens wel aan om een extra databundel aan te schaffen. De bundels bij Youfone variëren van 200 MB tot 2000 MB. Wel dien je hiervoor een dataplafond ingesteld te hebben.