Besturingssystemen
Besturingssystemen
Besturingssystemen voor smartphones
Een belangrijk onderdeel van een smartphone is het besturingssysteem. Je zult er namelijk dagelijks mee moeten werken. Hieronder zullen wij de twee grootste besturingssystemen bespreken. Dit zijn Android & iOS. Tot voor kort behoorde Windows Phone bij de top drie grootste besturingssystemen voor smartphones, maar Microsoft heeft begin 2019 definitief besloten Windows Phone geen nieuw leven in te blazen. Windows phone was in de laatste jaren al een groot marktaandeel verloren en was eind 2018 nog maar op minder dan 1% van alle smartphones geïnstalleerd.
Wat is een besturingssysteem?
Om te beginnen willen we eerst ingaan op de betekenis van een besturingsysteem. Een besturingssysteem stuurt in dit geval de hardware van je smartphone aan. Hierdoor kun je de gebruikelijke dingen zoals bellen, internetten en foto’s maken en zorgt het er ook voor dat je apps kunt gebruiken op je telefoon. Zonder een goed besturingssysteem is je smartphone niet goed te gebruiken.
iOS: het besturingssysteem van de iPhone
De voor het eerst geïntroduceerde iPhone in 2007 is al jaren de populairste smartphone. De iPhone is de enigste smartphone dat gebruik maakt van het besturingssysteem iOS. Dat is ook niet zo vreemd, want ze zijn beiden ontwikkeld door Apple. Met meer dan één miljoen apps domineert het samen met Android de markt op het gebied voor besturingssystemen voor smartphones. Gebruikers kunnen via de App Store deze apps downloaden of aanschaffen en ze vervolgens gebruiken op hun smartphone. Gebruikers kunnen hun foto’s, emails en contactgegevens eenvoudig opslaan via iCloud. Deze kunnen vervolgens ook op andere Apple producten bekeken worden.
De voordelen van iOS
Het besturingssysteem wordt ervaren als zeer gebruiksvriendelijk. Hoewel de interface van iOS door de jaren wel veranderd is, is het in veel opzichten ook hetzelfde gebleven. Daarnaast is er op de veiligheid van iOS weinig aan te merken. Als laatst behoren de iPhones tot één van de snelste smartphones en worden apps binnen zeer snelle tijd opgestart.
De nadelen van iOS
De beperkingen van iOS ten opzichte van andere besturingssystemen voor smartphones is een stuk groter. Zo kan je veel minder aanpassingen maken om het interface van je telefoon persoonlijker te maken. Daarnaast is het besturingssysteem enkel beschikbaar op de iPhone. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar de prijs van de iPhone is een stuk hoger dan veel telefoons met Android. Wil je dus gebruik maken van iOS, dan dien je hiervoor wel de hoofdprijs te betalen voor een toestel.
Android: het meest gebruikte besturingssysteem
Android is een opensource besturingssysteem van Google. Dit houdt in dat fabrikanten zelf bepalen hoe het besturingssysteem er uit komt te zien. Zo kan het zijn dat Android er bijvoorbeeld anders uitziet op jouw Samsung telefoon dan op een toestel van Huawei. Hierdoor is de bediening ook verschillend en zullen niet alle Android-updates van Google (direct) zichtbaar worden op alle telefoon. Dit is helemaal afhankelijk van de fabrikant van het toestel.
Om applicaties te download op een toestel met Android bezoek je de Google Play Store. Net als bij iOS vind je hier meer dan een miljoen apps, die na het downloaden of aanschaffen van de app direct beschikbaar zijn op jouw toestel. De Google Play Store beschikt zelfs over meer apps dan de App Store van iOS. Het is met een Android toestel ook mogelijk om een applicatie buiten de Google Play Store te downloaden. Let er wel op dat de apps in de Google Play Store grondig door Google worden gecontroleerd en deze veiligheid niet kan worden gegarandeerd wanneer je via een externe website een applicatie download. Net als bij iOS kun je foto’s, emails en andere gegevens opslaan en delen in de cloud. Hier gaat dat niet via iCloud, maar via Google Drive. De cloud service van Google.
De voordelen van Android
Android is een stuk eenvoudiger aan te passen dan de grootste concurrent iOS. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld naast apps ook widgets aan het startscherm toevoegen. Een ander groot voordeel is dat Android verreweg het meest gebruikte besturingssysteem voor smartphones is. Hierdoor kiezen veel ontwikkelaars om apps te ontwikkelen voor Android telefoons. Een ander groot voordeel ten opzichte van iOS is de keuze aan toestellen met Android. Zo is iPhone het enigste toestel dat gebruik maakt van iOS, maar wordt Android gebruik op bijna alle andere smartphones van populaire fabrikanten. Zo zijn er toestellen van bijvoorbeeld 100 euro met Android als besturingssysteem.
De nadelen van Android
Een groot nadeel van Android is dat de smartphones trager zijn dan bijvoorbeeld de iPhone. Dit komt omdat fabrikanten zelf een eigen interface ontwikkelen om een unieke uitstraling mee te geven. Dit heeft als gevolg dat er meer van de hardware gevraagd wordt. Zeker met een goedkoper toestel kan dit enige gevolgen met zich mee brengen. Daarnaast ontvang je niet altijd direct de Android updates van Google. Je bent dus helemaal afhankelijk van een fabrikant of en wanneer de update op jouw toestel beschikbaar komt.